OVER
EEFJE - VISIE EN MISSIE

De geëngageerde levenskunstenaar in mij raakt aan

1

het schone

Ik val in wonderdanigheid om al het mooie wat leven op deze aarde inhoudt. Niet zelden is dat de natuur en de kunst. Hoe gedesintegreerd ik ook ben in sommige tijden, het is wat mooi is die me er vaak boven op helpt.

Ik strijd voor een heroriëntering op wat neutraal is/schoon is, zonder de schaduwkanten te ontkennen, maar deze net in te sluiten.

2

het ware/waarachtige

Opgevoed in een posthumanistisch zacht wetenschappelijk klimaat, is het niet evident om uit te komen voor het ‘waarachtige’. Ik ben de eerste om elk individu richting een eigen belichaamde waarheid te faciliteren,

maar ook de eerste om het eroderende, waarheidsontkennende frame in de maatschappij van vandaag, te bestrijden.

3

het goede

Wij mensen hebben allemaal een lichaam, zijn een lichaam. Ik geloof dat als we dat lichaam weer weten te bewonen - dat van ons, én dat van Moeder Aarde - die re- connectie ervoor zal zorgen dat de wereld een betere plek wordt.

Verbindend werken met het lichaam draagt voor mij de vrucht in zich van natuurlijker (samen)leven op deze planeet.

Zij die leven geeft,

dat betekent mijn naam.

Maar dit ging toch niet vanzelf :)

Mijn innerlijke reis naar w.eef.sel begon prematuur na mijn jong en alleenstaand moederschap op 25-jarige leeftijd.
Ik bevond me in een uitdagende situatie: ik kon mijn zoon Ilyas niet troosten zoals mijn lichamelijke moederinstinct verlangde.
Zowel zijn zenuwstelsel als het mijne stonden onder immense bergen (verklaarbare) stress.
Niemand wees me toen op wat er werkelijk speelde.

Het werd het startpunt van een intensieve zoektocht, die me door jaren van gespreks- en lichaamstherapie leidde.
Ik leerde mijn emotioneel verwaarloosde innerlijk kind te bemoederen vanuit een gereguleerder zenuwstelsel, al ben ik soms nog off-balance,
but: ‘we welcome the human mess and the humanness, don’t we?’
Tegelijkertijd groeide mijn zoon op tot een sterke jongeman van bijna 14 jaar.
Mijn innerlijke kind en het zijne groei(d)en in wezen, samen op.

De echte doorbraak kwam echter totaal onverwacht met de komst en het afscheid van Amos en Stella,
een ééneiige tweeling die ik - helaas - liet wegnemen.
Het was een overweldigende gebeurtenis die een nieuwe richting inluidde
voor wie ik wil zijn als mens/vrouw/moeder hier op aarde.

Ze leerden me, langzaam aan, om bewust, in mijn lichaam, hier en nu, zo vol als mogelijk, aanwezig te zijn.
Ik koos uiteindelijk voor dit leven, met alles wat (niet) is.
Ik aanvaardde.
Rouw, hoe bitterzoet ook, als was het een kers op een taart.
Dankzij Amos & Stella (& Nora) hou ik nu w.eef.sel boven de doopvont.

Mijn persoonlijke ontwikkelingspad is er aldus één van diepe zelfontdekking, sterk beïnvloed door mijn neurodiversiteit (hoogsensitief, hoogbegaafd én dsycalculisch).
Deze uitdagingen vormden vaak, zo niet bijna altijd, donderwolken in mijn professionele leven, maar gaven ook fel kleur en intense richting aan mijn reis in menswording op school Aarde,
die het persoonlijke en het professionele door elkaar bevat voor mij. (Ik heb die opsplitsing nooit begrepen en maak ze dan ook niet hier op de site, niet meer in mijn levens(swerk)).

Het jong, alleenstaand moederschap, samen met mijn vijf overgevoeligheden (Dabrowski) die ik probeer uit te balanceren - elk lichaam verlangt naar homeostasis - hebben me uiteindelijk geleid naar de plekken en rollen waar(in) ik me nu bevind.
Betekenisdier, alleenstaande mama van een puber en een hond, zelfstandig ondernemer, ervaringsgericht docent, mensgerichte hulpverlener, go to somatic speaker, artiest in liminale ruimtes, somanaut.

Mijn passie voor hedendaagse dans, die begon als hobby, werd mijn beroep en leidde me vrij direct naar w.eef.sel.
Als docent, choreograaf en coach heb ik twintig jaar lang belichaamde ervaring opgedaan in het creëren van veilige, dappere ruimtes voor creatieve dansante expressie, met en zonder creatief bewegend eindproduct, binnen en/of op locatie (buiten) in het heerlijke spectrum gebied dat hedendaagse dans is, (inter)nationaal.
Voor verschillende doelgroepen en in verschillende contexten.
And I still love it! Wat ik me daar in dat lab, waar hedendaags borrelde met somatics, playfulness en facilitatie, eigen maakte,
wens ik nu uit te kristalliseren en voor meer mensen beschikbaar te stellen met w.eef.sel.

Mijn academische achtergrond leidde me eerder indirect naar w.eef.sel.
Met een master in hedendaagse geschiedenis, een specialisatie in kwalitatief discours-onderzoek naar de underdog in de maatschappij (islam & gender en diversiteit), en verdere studies in internationale betrekkingen & diplomatie (‘universele’ mensenrechten), en (sociale) verpleegkunde, heb ik altijd een diepe interesse gehad in hoe wij, als mensen, ons verhouden, in kleinere en grotere gehelen.
Tot onszelf, de Ander/elkaar en de Wereld.

Voor w.eef.sel, en dus voor jou, heb ik recentelijk mijn impliciet-intuïtieve-experimentele kennis & ervaring uitgebreid met expliciete opleidingen zoals Body-oriented Coaching (The Somatic School), Natuurcoaching (Innersteps), Unlocking Becoming (A Lot of Complexity) en Womb Circle Healing Facilitation (Womben Wellness).
Ik blijf studeren, ont-wikkelen, lezen, oefenen en belichamen - voor mezelf, en ook voor jou!
Ik beschouw het mogen doorgeven van doorleefde, belichaamde wijsheid, kennis en vaardigheden als een roeping en een feedbackloop.

'“What you teach, teaches you, as you teach it.”

Een quote van Usha Anandi die met elke vezel in mijn vrouwenlijf diep resoneert.

So.
How can I serve your whole body?

From my whole body to yours,

eefje met hartjes
The role of the artist is exactly the same as the role of the lover. If I love you, I have to make you conscious of the things you don’t see.
— James Baldwin
Wie is de natuurlijke coach in Eefje van weefsel?

Wat ik met mijn gehele lichaam, alle vezels geloof?

Mijn visie is dat we in onze westerse maatschappij ons lichaam voorbij leven: te snel, te oppervlakkig, gedisconnecteerd. Het mag trager, cyclischer, meer in lijn met onze natuurlijke ritmes en sensaties. Dit hangt (voor mij) nauw samen met het gebrek aan respect dat velen van ons tonen voor het grote lichaam waarop we leven: Moeder Aarde. Het mag anders: holistischer, zorgzamer, trager en ondersteunend. Wij zijn natuur.

Hoe ik graag impact wil maken met belichaming?

Mijn missie is om mensen in contact te brengen met hun volledige lichaam - met speciale aandacht voor het vaak vergeten vrouwenlichaam - en met de Ander en de Wereld/Moeder Aarde. Vanuit een verdiept lichamelijk zelfbewustzijn zie ik liefdevolle verbindingen ontstaan, eerst met onszelf en vervolgens met het grotere, relationele geheel.
Het mag anders: verbonden, zorgzamer, trager en ondersteunend. Wij zijn natuur.

Laat ons beginnen
met reizen naar ons eigen lichaam.
Vanuit nieuwsgierigheid en wonder.

  • Beelden op de site zijn van eigen danschoreo's en/of projecten waarin ik zelf als danseres meedeed.
    Credits aan fotografen: Rudy Carlier, Kim Vos, Jeroen Algoet, Stephanie Vande Ghinste. Illustraties komen van puur.marie, Marie Wattiez.
    Credits ook aan al die ongelooflijke, diverse ‘studenten’ die ik onder mijn vleugels mocht meenemen in talrijke creatieve processen. Onbewust hebben zij mee het zaadje van w.eef.sel geplant.

  • Het is de hedendaagse dans die me tot artistiek-somatisch bewustzijn heeft geleid.

  • Het is mijn honger naar geschiedenis, actualiteit en rechtvaardigheid die me mijn sociaal-ecologisch bewustzijn schonk.

  • Het is mijn fascinatie voor het lichaam en voor dienstbaarheid, die me naar (anders) werken met/voor mensen brengt.

  • Het is mijn hond Nora die me vertraagzaamheid en natuurlijk ritme toont, ondertussen reeds 4 jaar aan 'slow(er) living'.

  • In w.eef.sel verweef ik dat alles graag samen in een (ver)nieuw(end) aanbod en een doorleefde methodiek.
    Wees dus niet afgeschrikt door al het beeldmateriaal dat overwegend dansant
    is. We duiken het belichaamd (zelf)bewustzijn in, niet per definitie de hedendaagse dans. Al blijft de dansvloer mijn eerste liefde!